Torta sa bijelom cokoladom

Za koru je bilo 6 jaja, 12 kasika secera, pola kasike vanilinog secera, pola kasike praska za pecivo, oko 200 grama oraha (ne bas svi skroz samljeveni) i kakao ili cokolada za mlijeko po zelji ;) Dodati brasna pred kraj po potrebi, odprilike 2 dl.

Ubutati to sve, sto duze. Preliti u tepsiju, na dnu staviti papir za pecenje u rerni, mozda se to kod nas zove masni papir. 
Peci koru na 150 stepeni dok nebude gotova. 

Kora od keksa je 2 rolne mljevenog keksa (oni okrugli), 200-250 gr margarina i 8 kasika secera u prahu. Ja sam masinom to sve izmjesala. Kad je bilo gotovo stavila sam u frizder da se malo stisne smjesa jer je margarin vec stigao da se smeksa. 

Filovi su na pari napravljeni 

5 zumancadi, 15 kasika secera i jedna bijela cokolada za kuhanje. Kad je to fino se istopilo i "skuhalo" dodala sam jedno 5 kasika secera u prahu i pustila da se jos malo "prokuha" i onda stavila da se ohladi. 

Isto vako sam uradila i drugi fil jedino sto sam stavila svijetlu cokoladu. 

Kad je se to ohladilo dodala sam margarina i ubutala to kako treba, onda dodala jos secera u prahu (bice lakse se praviti kad se ne posti jer mores probati hehe) 

Kad je se kora ohladila nju sam prepolovila sa koncem, inace uvijek tako radim i napravila sam koru od keksa. Stavila je u formu iztabala i tako stavila u frizder dok nisam pocela da filujem tortu. 
Unutra sam stavila filove od smedje filove.. 

Kora fil kekskora fil kora i fil bijeli po tome...
Uzivajte!

Kolac od cokolade

Napravila sam jednu koru 
3 jaja 
6 skromni kasika secera 
1 kasika peciva 
5 kasika cokolade u prahu 
brasna al neznam koliko ja uvijek pravim gustu koru ;) 

To stavim u kalup za kore ili u tepsiju, kako hos ;) i stavim da se pece na 150 stepeni dok nebude gotova :D 

Kad kora bude gotova, stavim je u frizder da se malo hladne, dok se to hladi napravim puding od cokolade, dolcea ja koristim ;) 
Kad puding napravim polijem po kori, znaci nevaditi koru iz tepsije ;) i staviti u frizder da se stisne. 
Kad se to stisne uzeti tanjir mlijeka, staviti plazmu da se malo smeksa i onda poredati jedan red plazme po pudingu. Kad to uradis napraviti smjesu slaga, ja koristim Dolcea Slag pjena al umjest ovode stavim mlijeko... i kad to fino ubutas polijes po keksu i fino napravis da izgleda. Po tome stavis cokolade istopljene ili cokoladu za sladoled... i onda saras kako hos... kad isaras ides viljuskom prvo gore dole u jednom pravcu i onda viljuskom gore dole u drugom pravcu i ispadne ti ona sara =)

Strudla sa dzemom od sipurka

Sastojci
3 dl mlijeka 
5 kašika šećera 
1 kesica suhog kvasca 
3 dl ulja 
3 jaja
brašno

Skuhati mlijeko, u toplo mlijeko dodati šećer i kvasac pomješati i ostaviti da naraste
U nadošao kvasac dodati ulje, jaja, dobro izmješati da masa postane kompaktna 
Nastaviti mutit kašikom i dodavat brašno dok se tjesto ne počne odvajat od zdjele, sve dok se ne dobije glatko tjesto.. 
Pokriti mokrom krpom i ostaviti oko 30 min na toplom da naraste… 
Nadošlo tjesto podjeliti na 3 jednaka dijela ( za tri štrudle). razvaljati, namazati džemom, urolati štrudlu..tako sve tri..
Peci na 170 stepeni dok neporumeni ;)
Posuti prah šećerom sa vanilijom i navaliti jesti..




/>







Prijatno!
(Recept preuzet sa coolinarka.com)

Idealna torta

Sastojci: 
keks - dvije rolne onog okruglog petit ili kako se vec zove... 
200 gr margarina 
2 kesice pudinga od malina (moze i drugi ukus) 

Samlijeti keks i pomjesati sa margarinom. Napraviti smjesu da bude kao tjesto. 
Tjesto formirati u onoj tepsiji kojoj se stranice mogu da smaknu, ispod staviti papir za pecenje u rerni da bih se lakse izvadilo kasnije. 
Kad napravis to stavi u frizder da se malo stvrdne. 
U medju vremenu napravi puding, i pustiti jedno 10 min da se hladne i saliti u tu skoljku koju si napravila od keksa. 

Ako hoces mozes dekorirati sa cokoladom, ja sam to uradila na ovaj nacin. 
Istopila cokolade, uzela jedan papir za rernu i kasikom po njoj sasula cokoladu istoljenu, pravila beze sare i posle sam to stavila na vrhu torte, onaj visak sam savila kao sto vidite na slici. 

Kad sam servirala servirala sam sa slagom napravljen od vrhnji i jagodama (bila sezona jagoda ovde tada hehe)


Domaci hljeb sa susamom

Sastojci:
500 gr brasna
voda
1/3 svijezeg kvasca
2-3 kasike soli
susam
Napravi ovako:
Pomjesaj kvasac sa jednom casom mlake vode, u jednu vanglu naspi brasna i soli u koju ces dodati kvasac kad se rastvori u vodi. Tijesto napravi sa sto vrucom vodom moguce. Napravi smjesu da nije tvrda, neka ti se lijepi tijesto za prste. Stavi kuhinjsku krpu na to i stavi na neko toplo mjesto, ja imam obicaj da upalim rernu da se ugrije i tako da stavim vanglu na sporet, nadodje tijesto na brzinu jer se ugrije citav sporet od rerne.
Kad ti tijesto poraste u duplu velicinu mozes poceti da ga mjesis sa malo brasna, al nemoj ni sada da bude tvrdo tijesto. Napravi oblik hljeba i stavi ga da malo jos nadodje prije nego sto se stavi da pece.
Prije nego sto nadodje pomastiti sa vodom i posuti susamom. Kad nadodje u pozeljnu velicinu staviti u rernu da se pece. 200 stepeni od prilike 40 minuta al nije svaka rerna ista pa budite pazljivi sa tim.

Hamburgeri u obliku srca sa kukuruznim pecivom

Recept:
50 % majsmjöl (palenta eller vad den nu heter)
50 % vetemjöl
Mjölk
salt
bakpulver
Blanda alla ingredienserna. Kavla ut degen och gör i vilken form ni vill.
Baka i varm ugn i 5-7 minuter eller tills ni fått lite färg på den. 270 grader
50 % brasna
50 % kukuruznog brasna
mlijeko
sol
prasak za pecivo
Pomjesaj sve sastojke. Napravi oblik koji hocete od tijesta peci u rerni dok nedobije pozeljnu boju. Mozda 10 minuta na 250-270 stepeni.
Recept:

fasirano meso
slatka pavlaka
sol
biber
bijeli luk u prahu
Pomjesaj sve sastojke i napravi hamburgere u pozeljnom obliku. Peci u griltavi.


Recept:
krompir
sol
vegeta
Oguli, isjeci i stavi u nauljenu tepsiju. Peci u rerni na 250-270 stepeni dok nedobiju pozeljnu boju.

Prijatno!

RSS 2.0