Domaci hljeb sa susamom

Sastojci:
500 gr brasna
voda
1/3 svijezeg kvasca
2-3 kasike soli
susam
Napravi ovako:
Pomjesaj kvasac sa jednom casom mlake vode, u jednu vanglu naspi brasna i soli u koju ces dodati kvasac kad se rastvori u vodi. Tijesto napravi sa sto vrucom vodom moguce. Napravi smjesu da nije tvrda, neka ti se lijepi tijesto za prste. Stavi kuhinjsku krpu na to i stavi na neko toplo mjesto, ja imam obicaj da upalim rernu da se ugrije i tako da stavim vanglu na sporet, nadodje tijesto na brzinu jer se ugrije citav sporet od rerne.
Kad ti tijesto poraste u duplu velicinu mozes poceti da ga mjesis sa malo brasna, al nemoj ni sada da bude tvrdo tijesto. Napravi oblik hljeba i stavi ga da malo jos nadodje prije nego sto se stavi da pece.
Prije nego sto nadodje pomastiti sa vodom i posuti susamom. Kad nadodje u pozeljnu velicinu staviti u rernu da se pece. 200 stepeni od prilike 40 minuta al nije svaka rerna ista pa budite pazljivi sa tim.

Kommentari

Ostavi komentar:

Ime:
Sjeti me se?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Adresa vaseg bloga:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0